10 Τροφές που Προκαλούν Καρδιακά Προβλήματα & Εγκεφαλικά

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα καρδιακά προβλήματα και οι κυκλοφορικές και καρδιακές παθήσεις, θεωρούνται πλέον οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι του κόσμου!

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, οι θάνατοι παγκοσμίως από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις, είναι κατά μέσο όρο 56.000 άτομα ΚΑΘΕ μέρα ή ένας θάνατος κάθε 1,5 δευτερόλεπτο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σκότωσαν περίπου 9,8 εκατομμύρια άνδρες και 9,2 εκατομμύρια γυναίκες το 2019, δηλαδή πάνω από 1 στους 4 ή το 27% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Οι παθήσεις αυτές αφορούν συγκεκριμένα τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.

Τα ποσοστά αυτά όμως αυξάνονται κάθε χρόνο θεαματικά και φτάνουν πλέον τα ποσοστά καρκίνου, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, αλλά πολύ κοντά τους.

Διαφήμιση

Η καρδιά μας είναι ουσιαστικά ο κινητήρας του σώματος, που αντλεί και κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το σώμα μας.

Έτσι ώστε κάθε ένα από τα υπόλοιπα όργανα, να μπορεί να λειτουργεί σωστά.

Η υγεία κάθε άλλου οργάνου στο σώμα μας μάλιστα, εξαρτάται αρχικά από την υγεία της καρδιάς. Αν δηλαδή η καρδιά σταματήσει να χτυπά, θα σταματήσουν αυτόματα και τα υπόλοιπα όργανα στο σώμα μας.

Ακούμε πολύ συχνά για διάφορες βλαβερές συνήθειες και τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας.

Τις περισσότερες φορές όμως, δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους είναι βλαβερές ή ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούν.

Το σημερινό μου άρθρο αφορά τις 10 τροφές που προκαλούν καρδιακές παθήσεις και καταστρέφουν την καρδιά και τις αρτηρίες της. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι συγκεκριμένες τροφές είναι εξαιρετικά βλαβερές και επιζήμιες για την υγεία της καρδιάς και όχι μόνο.

Το αποτέλεσμα όταν τις προσθέτουμε στη διατροφή μας, είναι να βλάψουν σταδιακά εκτός από την καρδιά και όλα τα υπόλοιπα όργανα στο σώμα μας.

Οι τροφές που προκαλούν καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια

Κάντε μια αναζήτηση στη Google με τον αγγλικό τίτλο «Foods that cause heart disease», δηλαδή «Τροφές που προκαλούν καρδιακές παθήσεις».

Διαβάστε μερικά άρθρα από τα περίπου 2.000.000.000 (δις) αποτελέσματα και θα διαπιστώσετε πως σε πολλά από αυτά τα άρθρα, το νούμερο ένα στην κορυφή κάθε λίστας είναι τα κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή τα κακά λιπαρά.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι τα παρακάτω:

 • Αλλαντικά
 • Πλήρες γάλα
 • Τυρί
 • Αγελαδινό βούτυρο
 • Κρέμες γάλακτος

Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιακά προβλήματα και παθήσεις, επειδή αυξάνουν πάρα πολύ και γρήγορα την κακή LDL χοληστερόλη.

Αν όμως κάνετε τον κόπο να διαβάσετε μερικά άρθρα από ιατρικές ιστοσελίδες και μελέτες από Πανεπιστήμια, θα διαπιστώσετε πως αυτό μπορεί πραγματικά να ίσχυε πριν από 40, 50 ή 60 χρόνια.

Τότε που τα κορεσμένα λιπαρά δημιουργούσαν τις καρδιακές παθήσεις, επειδή απλά δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη, οι σημερινοί δολοφόνοι της καρδιάς.

Πως προκαλούνται τα καρδιακά προβλήματα και οι παθήσεις

Για να καταλάβουμε την πραγματική αιτία των καρδιακών παθήσεων, προκαλούνται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία που αρχίζουν να παρουσιάζουν βλάβες, δηλαδή μικρές ρωγμές και ζημιές στο εσωτερικό ή ακόμη και στο εξωτερικό περίβλημα τους. (1)

Τέτοιες βλάβες είναι για παράδειγμα, οι αθηροσκληρωτικές βλάβες ή οι θρόμβοι αίματος.

Φυσικά ο οργανισμός και το σώμα μας είναι έτσι δομημένα, ώστε να επιδιορθώνουν μόνα τους τις βλάβες.

Όταν όμως υπάρχουν οι δύο αιτίες που προκαλούν συνεχόμενα αυτές τις βλάβες, τότε το σώμα δεν προλαβαίνει να τις επιδιορθώσει.

Έτσι λοιπόν δημιουργούνται όλα τα εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα αλλά και πολλές σχετικές παθήσεις.

Αυτές οι δύο αιτίες είναι:

 • Οι φλεγμονές
 • Το οξειδωτικό στρες

Αυτά με τη σειρά τους προκαλούνται από τον πιο σημαντικό μηχανισμό του σώματος, που λέγεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Είναι η νούμερο ένα αιτία, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον αιτίες είναι οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα και το υπερβολικό άγχος.

Οι 10 τροφές που δημιουργούν καρδιακά προβλήματα και καταστρέφουν την καρδιά

Για να διορθώσουμε λοιπόν αυτές τις αιτίες, θα πρέπει καταρχήν να μειώσουμε όσο μπορούμε το άγχος.

Επιπλέον, θα πρέπει να απομακρύνουμε έστω και προσωρινά, τις 10 πιο βλαβερές τροφές για την καρδιά, που δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να καθαρίσει σταδιακά τις αρτηρίες και να διορθώσει τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

#10 Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι δεν είναι τόσο κακό, όσο τα υπόλοιπα τρόφιμα που θα σας αναφέρω με αντίθετη σειρά.

Είναι όμως σίγουρα ένα βλαβερό τρόφιμο, όπως επίσης το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα σνακ από λευκό αλεύρι. (2)

Σε όλες αυτές τις τροφές έχει γίνει υπερβολική επεξεργασία και έτσι χάνουν τις υγιεινές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν.

Ενώ ως επεξεργασμένες πλέον τροφές μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη, την οποία το σώμα μας αποθηκεύει ως λίπος.

Μια συνεχόμενη διατροφή όμως (όχι βέβαια αν τρώτε λίγες τέτοιες τροφές και σταδιακά), με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά όπως είναι το λευκό ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει λίπος στην κοιλιά.

Οι ερευνητές πλέον, το συνδέουν με διάφορες καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. (3)

Όταν καταναλώνουμε συχνά αυτούς τους τύπους τροφίμων, προκαλούμε το πάγκρεας να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη με τη σειρά της ενεργοποιεί ορισμένα ένζυμα, που αποθηκεύουν το λίπος στο σώμα μας.

Η απορία με τους Ασιάτες για τα καρδιακά προβλήματα

Μια απορία βέβαια που σίγουρα θα έχετε και είχα και εγώ πριν το ψάξω, είναι πως είναι δυνατόν οι Ασιάτες που έτρωγαν συνεχώς λευκό ρύζι, να μην είχαν τέτοια προβλήματα.

Η εύκολη απάντηση βρίσκεται στο παρελθόν και όχι στο παρόν, που η Ασία είναι πλέον πολύ ψηλά στις χώρες με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το 2019 μάλιστα, οι θάνατοι στην Ασία έφτασαν στο 35%, σε άτομα που ήταν ΚΑΤΩ από 70 χρονών. (4)

Αυτό συνέβαινε επειδή παλαιότερα εκτός του ότι ήταν σωματικά πιο δραστήριοι, έτρωγαν μεν λευκό ρύζι, όμως δεν έτρωγαν και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που υπάρχουν τώρα. Όπως είναι δηλαδή τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που πνίγουν ουσιαστικά το σώμα, το οποίο δεν μπορεί να κάνει συνεχόμενη αποτοξίνωση. (5)

#9 Λευκό ψωμί

Στο νούμερο εννιά έχουμε το λευκό ψωμί, για όλα όσα ανέφερα για το ρύζι.

Μόνο που αυτή η περίπτωση είναι λίγο χειρότερη, επειδή αν και το λευκό ψωμί περιέχει επίσης άμυλο και ζάχαρη, μπορεί επιπλέον να δημιουργηθούν στο σώμα αλλεργίες, από ένα πιθανόν κακής ποιότητας σιτάρι και από τη γλουτένη. (6)

Πολλά άτομα μάλιστα που έχουν ήδη θέματα με το έντερο τους, ίσως το πραγματικό πρόβλημα να βρίσκεται στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν γλουτένη, ή οποία προκαλεί φλεγμονές.

Λευκό ψωμί και υγεία της καρδιάς

Αν δεν θέλετε να κάνετε τεστ αλλεργίας στη γλουτένη, μπορείτε να σταματήσετε αυτά τα προϊόντα για λίγες μέρες και να δείτε αν θα υπάρχει διαφορά στο σώμα σας.

#8 Αλκοόλ

Αν και στην πραγματικότητα δεν είναι τροφή, στη θέση νούμερο 8 βρίσκεται το αλκοόλ.

Το οποίο σε μικρές ποσότητες ή σε μη τακτική κατανάλωση, δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Στον οργανισμό μας βρίσκεται ένα ένζυμο που λέγεται αφυδρογονάση αλκοόλης, το οποίο διασπά το αλκοόλ και δεν το αφήνει να γίνει τοξικό.

Παρόλα αυτά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατακλύζει το συκώτι, το οποίο πλέον δεν μπορεί να το απομακρύνει.

Έτσι το αλκοόλ κατακλύζει όλο το σώμα και επηρεάζει κάθε κύτταρο, εφόσον το συκώτι δεν μπορεί πλέον να το ξεφορτωθεί. (7)

Οπότε ένα ποτήρι κρασί ή λευκό ποτό αραιά και όχι συνεχόμενα, ίσως δεν βλάψει. Ένα μπουκάλι κρασί κάθε μέρα όμως, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί λίπος στο συκώτι και η γνωστή λιπώδης νόσος του ήπατος.
Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί ή επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνει άμεση αποτοξίνωση από το αλκοόλ, για να επανέλθει το συκώτι σε καλή κατάσταση και να κάνει τις εργασίες που πρέπει στο σώμα.

#7 Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι φυσικές πηγές όπως τις παράγει η Γη είναι τα ολόκληρα τρόφιμα, όπως:

 • Κρέας αυτούσιο
 • Αυγά
 • Ξηροί καρποί
 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Ψάρια
 • Θαλασσινά
 • Σπόροι

Όταν όμως τα κόβουμε και τα στεγνώνουμε, τα ξηραίνουμε ή τα παστώνουμε, προσθέτουμε επιπλέον τεχνητά συστατικά, ζάχαρη, αλάτι, σπορέλαια, λίπος, χρώματα και αρώματα και τα βάζουμε σε ένα κουτί με συντηρητικά, ώστε να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο, τότε αυτά τα τρόφιμα γίνονται υπερβολικά επεξεργασμένα. (8)

Σίγουρα αυτά τα τρόφιμα υπήρχαν και τα παλαιότερα χρόνια.

Πλέον όμως, το ποσοστό κατανάλωσης τους έχει φτάσει στο τεράστιο νούμερο του 73% στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο 50% παγκοσμίως, ενώ το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς και στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος στην πραγματικότητα να υποσιτίζεται και να υπερτροφοδοτείται από περιττές θερμίδες και χημικές ουσίες.

Χωρίς φυσικά να παίρνουμε τις θρεπτικές ουσίες από αυτά τα τρόφιμα, που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Επιπλέον, αυτές οι τροφές βουλώνουν ουσιαστικά το σώμα και δημιουργούν καρδιακά προβλήματα, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο.

#6 Γρήγορο φαγητό ή αλλιώς Fast food

Το γρήγορο φαγητό είναι ένα ακόμη είδος επεξεργασμένης τροφής.

Πολλά άτομα όμως και ειδικά οι νεότεροι, πιστεύουν πως επειδή είναι ζεστό και μοιάζει με κανονικό φαγητό, είναι και στην πραγματικότητα.

Αυτό το είδος φαγητού μπορεί να περιέχει λίγο μπιφτέκι ή κοτόπουλο ή ψάρι, κρεμμύδια, πατάτες και λαχανικά. Ταυτόχρονα όμως μαζί με αυτά, τρώτε συνήθως και ένα ζαχαρώδες λευκό ψωμί, για το οποίο είπα παραπάνω. (9)

Αν ειδικά αυτό το γρήγορο φαγητό περιέχει και σως, δηλαδή κάποια σάλτσα, τότε περιέχει επιπλέον και ένα μάτσο σπορέλαια, ζάχαρη και υπερβολικό αλάτι.

Χωρίς να υπολογίζουμε το τηγάνισμα στις πατάτες, που τηγανίζονται συνεχόμενα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

#5 Σπορέλαια

Στο νούμερο πέντε των τροφών που καταστρέφουν την καρδιά και τις αρτηρίες της, έχουμε τα σπορέλαια.

Θα αναφέρω μόνο για το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο ή αλλιώς λάδι κανόλα.

Αυτά τα έλαια ναι μεν παράγονται από φυτά, όμως περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που περιέχει τα καλά ωμέγα-3 λιπαρά. (10)

Σίγουρα ο οργανισμός χρειάζεται και τα δύο ωμέγα, όμως αυτά θα πρέπει να είναι σε ίση αναλογία.

Ενώ τα σπορέλαια, περιέχουν ωμέγα-6 σε ποσοστό 20 προς 1 σε σχέση με τα ωμέγα-3 και αυτό το ποσοστό θεωρείται προφλεμονώδες.

Επιπλέον, αυτά τα έλαια τα επεξεργάζονται υπερβολικά.

Σκεφτείτε πως για να βγάλουν αυτές τις ποσότητες λαδιού από τους σπόρους, αυτοί θα πρέπει να υποστούν υπερβολική θερμότητα και να ασκηθεί επίσης υπερβολική πίεση.

Και οι δύο αυτοί μέθοδοι, καταστρέφουν όποιες θρεπτικές ουσίες υπήρχαν στους σπόρους των φυτών. (11)

Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει, αν αυτά τα σπορέλαια υποστούν μικρή επεξεργασία, που δεν θα καταστρέψει τους απόρους και τη θρεπτική τους αξία.

Όπως γίνεται για παράδειγμα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας. Ή ακόμη και με το λάδι κανόλα, αν επεξεργαστεί με ψυχρή έκθλιψη και είναι βιολογικό.

#4 Τηγανητά φαγητά

Το πρόβλημα για την καρδιά με τα τηγανισμένα φαγητά, δεν είναι το τηγάνισμα αλλά το είδος λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε για αυτό.

Έτσι ώστε να μην δημιουργήσουν στο σώμα οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, όπως και καρδιακά προβλήματα. (12)

Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε ένα καλής ποιότητας σπορέλαιο ή φυσικά ελαιόλαδο.

Επιπλέον, να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το λάδι για συνεχόμενα τηγανίσματα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει πρόβλημα να τηγανίσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο σε αυτό το λάδι, επειδή δεν οξειδώνεται.

#3 Μαργαρίνη

Τα τελευταία χρόνια η μαργαρίνη δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ στη μαγειρική.

Ευτυχώς, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν επίσης αναπτύξει καλύτερες μορφές της για τη διατροφή.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά βλαβερή, όταν βέβαια δημιουργείται από κακής ποιότητας σπορέλαια. (13)

Υπάρχουν δηλαδή πολλές εταιρίες πλέον, που χρησιμοποιούν μαργαρίνη που περιέχει ελαιόλαδο και αυτό θα πρέπει να ψάχνετε στις ετικέτες.

Αν και το ιδανικό θα ήταν να προσθέτουν στα προϊόντα τους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κάτι που πολλές εταιρείες πλέον το εφαρμόζουν.

Θα πρέπει επίσης να κοιτάζετε στην ετικέτα να μην γράφει «μερικώς υδρογονωμένη μαργαρίνη». Επειδή όταν υδρογονώνεις μερικώς μια τροφή, μετατρέπεται σε τρανς-λιπαρά.

Αυτά τα λιπαρά γίνονται τοξικά, αλλάξουν τη λειτουργία από τα μιτοχόνδρια στο σώμα μας και βασικά τα δηλητηριάζουν, επηρεάζοντας τη γενικότερη υγεία και τη μακροζωία.

#2 Ντόνατς, γλυκά και μπισκότα

Όταν παρασκευάζουν τα ντόνατς, τα γλυκά και τα μπισκότα και γενικά αυτού του είδους τα τρόφιμα, προσθέτουν φυτικό λίπος που το έχουν σκληρύνει και έχει γίνει μερικώς κορεσμένο, δηλαδή υδρογονωμένο.

Όπως γνωρίζεται από όσα ανέφερα, τα υδρογονωμένα λίπη ή αλλιώς trans-λιπαρά, είναι λίπη στα οποία έχει γίνει τεχνική επεξεργασία, δηλαδή υδρογόνωση. (14)

Έτσι ώστε από την υγρή μορφή τους σαν έλαιο, να αποκτήσουν μια ημιστερεά ή στερεά μορφή.

Ντόνατς, γλυκά και υγεία της καρδιάς

Ενώ λοιπόν το φυτικό λίπος που ήταν αρχικά επεξεργασμένο ήταν ήδη βλαβερό, με αυτή την επιπλέον επεξεργασία γίνεται πλέον τοξικό, έως και καρκινογόνο.

Προκαλώντας πολλά επιπλέον καρδιακά προβλήματα, παθήσεις στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τις αρτηρίες του σώματος.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, επειδή τα ντόνατς, τα γλυκά και τα μπισκότα περιέχουν επίσης:

 • Ζάχαρη
 • Άλευρα
 • Γλουτένη
 • Τεχνητά χρώματα
 • Συντηρητικά

Όλα αυτά προκαλούν αλλεργίες, ειδικά αν σκεφτείτε πως μαγειρεύονται με τα έλαια που επίσης σας ανέφερα παραπάνω.

Είναι σαν να έχουν συμπεριλάβει σε αυτές τις τροφές όλα τα βλαβερά συστατικά που βρίσκονται στις παραπάνω θέσεις, εκτός από το αλκοόλ.

Ενώ περιλαμβάνονται επίσης ορισμένες χημικές ουσίες, από τις τεχνητές και ψεύτικες γεύσεις που περιέχουν αυτές οι υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές.

#1 Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι φυσικά στο νούμερο ένα αυτής της λίστας, επειδή είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτή.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υπερβολικά εθιστική και θέλεις να καταναλώνεις συνεχώς και περισσότερη, σε κάθε μορφή της.

Είναι ουσιαστικά το χειρότερο φαγητό γιατί περιέχει μόνο κενές θερμίδες.

Βρίσκεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα αναψυκτικά και σε έτοιμες σάλτσες.

Η ζάχαρη δεν προσφέρει καμία διατροφική αξία σαν τρόφιμο. Επιπλέον, αναστατώνει κάθε μεταβολική διαδικασία στο σώμα μας, ενώ το 50% της ζάχαρης είναι επεξεργασμένη φρουκτόζη.

Αυτή η φρουκτόζη δρα στο σώμα μας όπως ακριβώς το αλκοόλ και δημιουργεί λίπος στο συκώτι. (15)

Επιπλέον, κάνει το πάγκρεας να υπερλειτουργεί και διαταράσσει την ινσουλίνη, κάτι που μπορεί φυσικά να προκαλέσει ΚΑΙ διαβήτη. (16)

Η ζάχαρη επιπλέον σκληραίνει τις αρτηρίες της καρδιάς και γενικά της αρτηρίες του σώματος. Αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών επεισοδίων. (17)

Ταυτόχρονα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης.

Τελευταίες σκέψεις για τις 10 τροφές που δημιουργούν καρδιακά προβλήματα και παθήσεις στην καρδιά

Διαφήμιση

Όσες τροφές σας ανέφερα είναι βλαβερές για την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα, επειδή δημιουργούν φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, συμβάλουν στο οξειδωτικό στρες και στην καταστροφή των υγιών κυττάρων. Ενώ ταυτόχρονα προκαλούν καταστροφή των αρτηριών της καρδιάς, του εγκεφάλου, αλλά ολόκληρου γενικά το σώματος.

Απομακρύνοντας όσες περισσότερες μπορείτε από τις παραπάνω τροφές, θα αφήσετε το σώμα σας να διορθώσει σταδιακά τις βλάβες του.

Έτσι ώστε να λειτουργήσουν και πάλι φυσιολογικά τα υπόλοιπα όργανα και φυσικά η καρδιά, το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα!

Αν έχετε κάποιες σκέψεις να μοιραστείτε μαζί μας για τις τροφές που προκαλούν καρδιακά προβλήματα, μπορείτε να τις γράψετε στα σχόλια παρακάτω.

Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και νέα εβδομάδα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>