Οι τροφές που βοηθούν να έχουμε έναν υγιή εγκέφαλο, είναι όσο δεν φαντάζεστε σημαντικές και κρίσιμες!
Όταν ο εγκέφαλος μας είναι υγιής, γίνεται σωστή λειτουργία των οργάνων μας και γενικά ολόκληρου του οργανισμού μας.
Ως κέντρο ελέγχου του σώματος μας, είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της καρδιάς και για τη σωστή λειτουργία της αναπνοής. Ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπει να κινούμαστε, να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε.
Διαφήμιση
Ο εγκέφαλος είναι επίσης υπεύθυνος για την αποτελεσματική λειτουργία των πνευμόνων, που με τη σειρά τους βοηθούν να αναπνέουμε σωστά.
Αυτός είναι ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να τον διατηρούμε σε άριστη κατάσταση. Τα τρόφιμα λοιπόν που τρώμε, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του.
11 τροφές για υγιή εγκέφαλο
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τις 11 τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο και γιατί μπορούν να βελτιώσουν συγκεκριμένες πνευματικές εργασίες, όπως είναι η μνήμη και η συγκέντρωση.
Προσθέστε λοιπόν τις 11 αυτές τροφές στην εβδομαδιαία σας διατροφή για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο και να αποφύγετε προβλήματα και δύσκολες ασθένειες της εποχής μας.
#1 Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο, περιέχουν ορισμένες ενώσεις και αντιοξειδωτικά όπως είναι τα φλαβονοειδή, που ενισχύουν τον εγκέφαλο, αλλά και τη διάθεση μας.
Θα πρέπει όμως η μαύρη σοκολάτα να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο ή περισσότερο.
Ενώ, τα οφέλη της δεν ισχύουν για την σοκολάτα γάλακτος, η οποία περιέχει μεταξύ 10-50% κακάο.
Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, συγκεντρώνονται στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη μνήμη. (1)
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτές οι ενώσεις εκτός από τα παραπάνω οφέλη, μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την διανοητική παρακμή, που σχετίζεται με την ηλικία. (2)
#2 Μπρόκολο
Περιέχει ισχυρές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. (3)
Το μπρόκολο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, παρέχοντας περισσότερο από το 100% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ,) σε 1 φλιτζάνι των 160 γραμμαρίων μαγειρεμένου μπρόκολου. (4)
Η βιταμίνη Κ που είναι λιποδιαλυτή, είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό σφιγγολιπιδίων, που είναι ένας τύπος λιπιδίων που δημιουργούνται στα εγκεφαλικά μας κύτταρα. (5)
Ορισμένες μελέτες σε ηλικιωμένους έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ, με καλύτερη μνήμη και γνωστική κατάσταση. (6)
Εκτός από τη βιταμίνη Κ, το μπρόκολο περιέχει μια σειρά από αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Αυτές είναι πολύ σημαντικές, επειδή βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου μας από οξειδωτικές βλάβες. (7)
#3 Λιπαρά ψάρια
Όταν αναφερόμαστε στις καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο, τα λιπαρά ψάρια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Οι βασικότερες πηγές τους περιλαμβάνουν τον άγριο σολομό, την πέστροφα, τον τόνο, τη ρέγγα και τις σαρδέλες, που είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Το 60% περίπου του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος. (8)
Το μισό αυτού του λίπους αποτελείται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο εγκέφαλος μας τα χρησιμοποιεί για τη δημιουργία εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, που είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη. (9)
Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τη διανοητική παρακμή, που σχετίζεται με την ηλικία. (10)
Βοηθούν έτσι στην αποφυγή της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ η μη λήψη αρκετών ωμέγα-3 συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και με κατάθλιψη. (11)
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά ψάρια, τείνουν να έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο τους. Η φαιά ουσία περιέχει τα περισσότερα νευρικά κύτταρα που ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και το συναίσθημα. (12)
#4 Καφές
Τα δύο πιο βασικά συστατικά στον καφέ είναι η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου μας. (13)
Η κατανάλωση καφέ, συνδέεται μακροπρόθεσμα με μειωμένο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών, όπως είναι η Νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. (14)
Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ, έχει μια σειρά από θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο μας. Συμπεριλαμβάνοντας την αυξημένη εγρήγορση, τη βελτιωμένη διάθεση και την αυξημένη συγκέντρωση. (15)
#5 Βατόμουρα
Παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου αλλά και του οργανισμού μας, επειδή περιέχουν ανθοκυανίνες. (16)
Οι ανθοκυανίνες είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. (17)
Τα αντιοξειδωτικά δρουν τόσο κατά του οξειδωτικού στρες, όσο και της φλεγμονής που μπορούν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. (18)
Μερικά από τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα, έχει βρεθεί ότι συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Βοηθούν έτσι στη βελτίωση της επικοινωνίας, μεταξύ των εγκεφαλικών μας κυττάρων. (19)
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 11 μελετών, τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και ορισμένων γνωστικών λειτουργιών σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. (20)
#6 Κουρκουμάς
Αυτό το βαθύ κίτρινο μπαχαρικό που είναι ένα βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ, περιέχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου λόγω της κουρκουμίνης.
Είναι το πιο ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει αποδειχθεί ότι διασχίζει τις αιματοεγκεφαλικές οδούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθει απευθείας στον εγκέφαλο και να ωφελήσει κατευθείαν τα κύτταρα του. (21)
Συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της μνήμης, ειδικά σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ. (22)
Επιπλέον η κουρκουμίνη απομακρύνει την κατάθλιψη, επειδή αυξάνει τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη. (23)
Αυτές οι δύο ενώσεις βελτιώνουν τη διάθεση μας και βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Ενισχύουν μάλιστα έναν τύπο αυξητικής ορμόνης, που βοηθά τα κύτταρα του εγκεφάλου μας να αναπτυχθούν. (24)
#7 Ξηροί καρποί για υγιή εγκέφαλο
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες για την υγεία της καρδιάς, που συνδέεται με την υγεία ενός επίσης υγιούς εγκεφάλου. (25)
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής υποβάθμισης σε ηλικιωμένους. (26)
Μια άλλη μελέτη του 2014 διαπίστωσε, ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά ξηρούς καρπούς για αρκετά χρόνια, είχαν πιο έντονη μνήμη σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν. (27)
Διαφήμιση
Στους ξηρούς καρπούς βρίσκονται αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα υγιή λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη αυτή προστατεύει τα κύτταρα μας από βλάβες των ελεύθερων ριζών. (28)
Όλα τα παραπάνω συστατικά, είναι σημαντικά για τις πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις τους, στην υγεία του εγκεφάλου μας. (29)
#8 Κολοκυθόσποροι
Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν το σώμα και τον εγκέφαλο από βλάβες των ελεύθερων ριζών. (30)
Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και χαλκού. (31)
Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι βασικό για την υγεία του εγκεφάλου μας.
Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεύρων και η έλλειψη του έχει συνδεθεί με πολλές νευρολογικές καταστάσεις. Συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, της κατάθλιψης και της νόσου του Πάρκινσον. (32)
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μάθηση και τη μνήμη και τα χαμηλά επίπεδα του συνδέονται με πολλές νευρολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνοντας τις ημικρανίες, την κατάθλιψη και την επιληψία. (33)
Ο χαλκός που επίσης περιέχουν οι κολοκυθόσποροι, χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο μας για τον έλεγχο των νευρικών σημάτων. Μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών. (34)
Η έλλειψη σιδήρου τέλος, μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, ομίχλη του εγκεφάλου και διαταραχές στη λειτουργία του. (35)
#9 Πορτοκάλια
Μπορούμε να πάρουμε σχεδόν όλη τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε σε μια μέρα, τρώγοντας απλά ένα μεσαίο πορτοκάλι. (36)
Είναι πολύ σημαντικά όμως και για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή η βιταμίνη C είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη της διανοητικής παρακμής. (37)
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε εργασίες που περιλαμβάνουν εστίαση, μνήμη, προσοχή και ταχύτητα λήψης αποφάσεων. (38)
Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. (39)
#10 Πράσινο τσάι για υγιή εγκέφαλο
Όπως συμβαίνει και με τον καφέ, η καφεΐνη στο πράσινο τσάι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Έχει μάλιστα διαπιστωθεί πως βελτιώνει την εγρήγορση, την απόδοση, τη μνήμη και την εστίαση. Το πράσινο τσάι όμως, έχει και επιπλέον ευεργετικά συστατικά που το κάνουν ένα ιδιαίτερα υγιές ρόφημα για τον εγκέφαλο. (40)
Ένα από αυτά τα συστατικά είναι η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή GABA. Αυτός βοηθά στη μείωση του άγχους και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαλαροί, χωρίς να νιώθουμε κουρασμένοι. (41)
Διαφήμιση
Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την νοητική και ψυχική παρακμή. (42)
Μειώνει έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, (43) ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά επίσης στη βελτίωση της μνήμης. (44)
#11 Αυγά
Είναι μια πολύ καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου μας. (45)
Συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, του φυλλικού οξέος και της χολίνης, που είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης. (46)
Δύο παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες προσλήψεις χολίνης, συνδέονταν με καλύτερη μνήμη και νοητική λειτουργία. Ειδικά οι κρόκοι αυγών, είναι από τις πιο συγκεντρωμένες πηγές αυτού του θρεπτικού συστατικού. (47) (48)
Επιπλέον, οι βιταμίνες Β που βρίσκονται στα αυγά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Βοηθούν στην επιβράδυνση της νοητικής παρακμής σε ηλικιωμένους, ενώ η έλλειψη δύο τύπων βιταμινών Β, έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. (49)
Οι 11 αυτές τροφές είναι απαραίτητες για να διατηρούμε τον εγκέφαλο μας υγιή.
Μπορούν να προστεθούν στην εβδομαδιαία σας διατροφή, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συγκέντρωσης, της μνήμης, της εγρήγορσης και της καλής διάθεσης. (50)
Γνωρίζατε για τις 11 τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο;
Εσείς γνωρίζατε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι 11 τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο και πόσο απαραίτητες είναι για τη σωστή λειτουργία του; Πόσες από αυτές βάζετε στην εβδομαδιαία σας διατροφή;
Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Τρώγω τις 8 από τις 11 τροφές. Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Χαίρομαι πολύ για αυτό.
Να είστε πάντα καλά και να περάσετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂
Καλησπέρα , όχι δεν ήξερα ότι αυτές οι τροφές είναι για τον εγκέφαλο τόσο σημαντικές. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που διάβασα και στο εξής θα δίνω περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση τους. Σας ευχαριστώ πολύ μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το άρθρο που διάβασα
Είναι πραγματικά πολύ σημαντικές οι τροφές αυτές για την υγεία του εγκεφάλου μας και χαίρομαι που το άρθρο ήταν χρήσιμο και ενδιαφέρον.
Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα πολύ όμορφο ξημέρωμα και μια χαρούμενη εβδομάδα! 🙂
Όπως πάντα, πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η ενημέρωση σας!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια στην ημέρα σας! 🙂