Τα 9 Σημαντικά Βήματα Για Τη Σωστή Περιποίηση Προσώπου

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Αν γυρίζαμε το χρόνο 40 με 50 χρόνια πίσω, δίχως δεύτερη σκέψη θα σας έλεγα, πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προσέξετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

Στα τωρινά όμως χρόνια, με την απίστευτη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα -έστω και το παθητικό- και την (πολλές φορές) λανθασμένη διατροφή, η σωστή περιποίηση του προσώπου μας είναι επιτακτική!

Με αυτό το σκεπτικό συμφωνούν απόλυτα όλοι οι αισθητικοί και οι δερματολόγοι.

Διαφήμιση




Για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας νεανική, καθαρή και λαμπερή, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μερικά πολύ απλά βήματα, τα οποία θα αναλύσω στο τωρινό άρθρο.

Η αλήθεια είναι πως από την εφηβεία μου ενδιαφερόμουν απίστευτα, να μαθαίνω για την περιποίηση και την υγεία όχι μόνο του προσώπου αλλά και του σώματος μου.

Προσπαθώντας φυσικά, να αποφεύγω τις φωνές της μαμάς μου όταν έπαιρνα τα λαχανικά, τα φρούτα ή τα αυγά από το ψυγείο της, με τα οποία πειραματιζόμουν για τις συνταγές ομορφιάς και τις κρέμες που διάβαζα στα περιοδικά.

Τι όμορφα όμως που αισθανόμουν και αισθάνομαι, όταν μετά τον καθαρισμό, την κρέμα ή την μάσκα που δοκίμαζα έβλεπα στον καθρέφτη ένα πρόσωπο να λάμπει!

Γιατί είναι σημαντική η περιποίηση του προσώπου μας

Το δέρμα μας είναι ένα από τα σημαντικότερα ζωτικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα.

Το κάθε τετραγωνικό εκατοστό από το δέρμα μας, αποτελείται από 5.000 αισθητήρια κύτταρα, 4 μέτρα νεύρων, 100 αδένες εφίδρωσης και 1 μέτρο φλεβικών αγγείων.

Επίσης, σχεδόν δύο εκατομμύρια κύτταρα προστατεύουν την επιδερμίδα μας από την αφυδάτωση, την υπερθέρμανση, την ηλιακή ακτινοβολία και από διάφορες παθήσεις.

Με τα εκατομμύρια αυτά νεύρα του προσώπου μας μπορούμε επίσης να αισθανόμαστε τις διαφορετικές θερμοκρασίες. Ενώ, μέσω των πόρων, προσλαμβάνουμε στο δέρμα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απορρίπτοντας τα απόβλητα.

Το δέρμα στο πρόσωπο μας είναι πολύ ευαίσθητο στους εξωτερικούς παράγοντες και η ισορροπία του μπορεί να διαταραχθεί πολύ εύκολα.

Τι θέλω να τονίσω με αυτά που αναφέρω…

Πως για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά το πρόσωπο μας. Βοηθώντας το, να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία και την σωστή λειτουργία του.

Εξασφαλίζοντας έτσι, έναν τόσο σημαντικό παράγοντα υγείας και ομορφιάς.

Η επιδερμίδα μας στο πέρασμα των χρόνων

Ανάλογα με την ηλικία που διανύουμε η επιδερμίδα μας προσαρμόζεται ανάλογα.

Άλλοι λόγοι επιρροής της είναι επίσης οι καιρικές συνθήκες, η μη ισορροπημένη διατροφή, ο τρόπος ζωής μας και φυσικά το άγχος.

Περιποίηση προσώπου

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αφήνουν εμφανή τα σημάδια τους στο πρόσωπο μας, δημιουργώντας ρυτίδες, ανομοιόμορφο χρώμα (κηλίδες) και λεπτές γραμμές.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την επιδερμίδα μας όσο μπορούμε περισσότερο για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να παραμένει υγιές, καθαρό και λαμπερό.

  • Ηλικία των 20

Η υγρασία που διατηρεί το δέρμα μας αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Μπαίνοντας στην δεκαετία των 20, το δέρμα σταδιακά χάνει την φρεσκάδα και την ελαστικότητα του. Αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες που προκαλούνται από τις ακτίνες UV του ήλιου.

  • Ηλικία των 30

Στην δεκαετία των 30 χρόνων, ξεκινούν οι πρώτες εμφανείς αλλαγές στον συνδετικό ιστό του δέρματος, που μειώνουν ακόμη περισσότερο την διατήρηση της υγρασίας. Παράλληλα, μειώνεται η ικανότητα αναγέννησης της επιδερμίδας και η ελαστικότητα της. Οι λεπτές γραμμές γίνονται ακόμη πιο εμφανείς και σχηματίζουν τις πρώτες έντονες ρυτίδες.

  • Ηλικία των 40

Η υγρασία είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί φυσικά πλέον, ενώ ξεκινά η μείωση στην φυσική παραγωγή του υαλουρονικού οξέος. Η κυκλοφορία του αίματος και η διάσπαση των κυττάρων  γίνεται με αισθητά πιο αργή διαδικασία, δημιουργώντας μεγαλύτερη ξηρασία στο δέρμα. Οι λεπτές γραμμές έχουν γίνει ρυτίδες και είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα χείλη, στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών.

  • Ηλικία των 50

Στην δεκαετία των 50 χρόνων, υπάρχει επιπλέον ο επιβαρυντικός παράγοντας των ορμονικών αλλαγών. Η επιδερμίδα γίνεται ακόμη περισσότερο ξηρή, εύθραυστη, ευαίσθητη και λιγότερο ανθεκτική στους εξωτερικούς παράγοντες. Η ανομοιομορφία του χρώματος είναι πιο εμφανής όπως και οι ρυτίδες που εμφανίζονται πιο βαθιές.

Τα 9 βήματα για τη σωστή περιποίηση προσώπου

Ας αναλύσουμε λοιπόν τα 9 αυτά σημαντικά βήματα που είναι απαραίτητα για την σωστή περιποίηση του προσώπου μας.

Αν κάτι έχω ξεχάσει να αναφέρω, θα χαιρόμουν να το σημειώσετε στα παρακάτω σχόλια.

Βήμα 1ο

Ξεκινάμε την καθημερινή περιποίηση του προσώπου μας με τον καθαρισμό του. Είναι το πρώτο και σημαντικότατο βήμα για να απολαύσουμε τα οφέλη ενός καθαρού δέρματος.

Η επιλογή του κάθε καθαριστικού, όπως σαπούνι, γαλάκτωμα καθαρισμού, τζελ ή αφρού, θα πρέπει να γίνει με βάση τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Το ιδανικό είναι να αφαιρεί τους ρύπους και την υπερβολική λιπαρότητα αλλά να κρατά την σωστή ενυδάτωση. Με τον καθαρισμό, να μην αφαιρείται μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρότητας από όσο πρέπει, για να αποφύγουμε την δημιουργία ξηρότητας.

Πριν ασχοληθούμε με την επιδερμίδα του πρόσωπου μας, φροντίζουμε να έχουμε πλύνει οπωσδήποτε τα χέρια μας.

Είναι πολύ σημαντική η καθαριότητα των χεριών μας ώστε να μην μεταφέρουμε στο πρόσωπο, τα μικρόβια και τους ρύπους που υπάρχουν σ’ αυτά. Έτσι αποφεύγετε την δημιουργία ακμής και την εμφάνιση από αντιαισθητικά σπυράκια.

Όλες οι κινήσεις μας στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι κυκλικές, μικρές και πολύ απαλές ώστε να μην δημιουργούμε μόνοι μας μικρές ρυτίδες.

Διαβάζουμε τις οδηγίες του καθαριστικού μας για το αν είναι κατάλληλο και για την περιοχή των ματιών. Αν δεν είναι, τότε επιλέγουμε επιπλέον ένα καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Επειδή ξηρότητα ίσον ρυτίδες (έστω και μακροπρόθεσμα), καλό είναι αν το δέρμα μας δεν είναι λιπαρό, να μην χρησιμοποιήσουμε σαπούνι ως καθαριστικό. Επειδή, ανάλογα με το είδος σαπουνιού, μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα και κοκκινίλες στην περιοχή των ματιών.

Καθαρισμός των ματιών

Για τον καθαρισμό των ματιών, εγώ χρησιμοποιώ δίσκους ντεμακιγιάζ ή καθαριστικό ειδικό για την περιοχή των ματιών. Αφαιρείται το όποιο μακιγιάζ ή γενικά τους ρύπους με πολύ απαλές κινήσεις και φυσικά χωρίς ΠΟΤΕ να τρίβετε την περιοχή αυτή.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε την περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ, ώστε όταν φτάσετε σε μεγαλύτερη ηλικία, να μην είναι διαφορετική η επιδερμίδα αυτών των σημείων.

Δυστυχώς, πολλά άτομα δεν προσέχουν τις συγκεκριμένες περιοχές,  με αποτέλεσμα τα σημεία αυτά να δείχνουν αργότερα την πραγματική τους ηλικία.

Κατόπιν, αφαιρούμε απαλά το καθαριστικό που χρησιμοποιήσαμε, πρώτα με βαμβάκι ή απορροφητικό χαρτί.

Τελευταία πινελιά, είναι να ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό (ποτέ ζεστό) το πρόσωπο μας και να το σκουπίσουμε και πάλι με λίγο απορροφητικό χαρτί.

Καλύτερα να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πετσέτα προσώπου είτε γιατί μπορεί να είναι σκληρή είτε βρώμικη και να έχουμε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα από ότι επιθυμούμε.

Βήμα 2ο

Η επόμενη κίνηση μας θα πρέπει να είναι η τονωτική λοσιόν ή αλλιώς toner.

Δεν θυμάμαι σίγουρα, από ποιά ηλικία άρχισα να το χρησιμοποιώ, όμως ξεκίνησα την χρήση του από τα πρώτα χρόνια περιποίησης του προσώπου μου. Το θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του καθαρισμού.

Περισσότερο μου αρέσει αυτή η εκπληκτική αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που αφήνει στο δέρμα μου.

Ανάλογα με το είδος της τονωτικής λοσιόν μπορείτε να προτιμήσετε κάποια που θα περιέχει βιταμίνες C, E και Α που βοηθούν στην αναπαραγωγή νέων κυττάρων.

Επιπλέον, η τονωτική λοσιόν βοηθά στην ενυδάτωση και στο ξύπνημα της επιδερμίδας μετά τον καθαρισμό. Αφαιρεί τα υπολείμματα του γαλακτώματος ή του μακιγιάζ που δεν κατάφερε να αφαιρέσει το νερό ή το χαρτί.

Υπάρχουν τονωτικές λοσιόν οι οποίες επαναφέρουν το PH του δέρματος. Αυτό γίνεται επειδή μετά τον καθαρισμό, συνήθως διαταράσσεται το PH της επιδερμίδας και η λοσιόν βοηθά να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Η τονωτική λοσιόν χρησιμοποιείται μετά τον καθαρισμό του προσώπου (συν λαιμός – ντεκολτέ) με απαλές κινήσεις, ταμποναριστά με ένα βαμβάκι ή με το χέρι.

Χρησιμοποιήστε το καθημερινά και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα με πεντακάθαρη και πιο ανανεωμένη επιδερμίδα.

Βήμα 3ο

Κρέμα ματιών.

Σημαντικότατο και βασικό προϊόν για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών αφού είναι το πρώτο σημείο γήρανσης που θα παρατηρήσουμε.

Η κρέμα ματιών χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση του συγκεκριμένου σημείου και την φωτεινότητα του.

Ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις του δέρματος σας, μπορείτε να επιλέξετε μια κρέμα ματιών ενυδατική, λάμψης, αντιγηραντική ή συσφικτική.

Το βασικό είναι να σας χαρίσει ενυδάτωση και λάμψη μειώνοντας τις λεπτές γραμμές, τα σημάδια κούρασης και τους μαύρους κύκλους.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει να ξεκινήσετε την χρήση της κρέμας ματιών. Θα πρέπει όμως να την ξεκινήσετε τουλάχιστον από την ηλικία των 20 χρόνων και ανάλογα με την ανάγκη της επιδερμίδας σας.

Χρησιμοποιούμε την κρέμα ματιών μετά τον καθαρισμό του προσώπου και την τονωτική λοσιόν.

Με πολύ απαλές και κυκλικές κινήσεις απλώνουμε την κρέμα γύρω από τα μάτια μας. Κατόπιν, για καλύτερο αποτέλεσμα κάνουμε με τα ακροδάχτυλα μας ελαφρύ μασάζ ταμποναριστά για την σωστότερη απορρόφηση της κρέμας.

IdeaΤο καλοκαίρι, βάζω την κρέμα ματιών και ημέρας στο ψυγείο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε (όσες και όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει) πόσο αναζωογονητική και δροσερή αίσθηση θα σας αφήσει στο δέρμα!

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην παραλείπετε από την καθημερινότητα σας την κρέμα ματιών.

Αργότερα θα με ευγνωμονείτε!

Στην παρακάτω εικόνα, σας ετοίμασα μια εξαιρετική φυσική συνταγή με έλαια για κρέμα ματιών που την χρησιμοποιώ κάθε βράδυ.

Κρέμα Για Περιποίηση Ματιών

Βήμα 4ο

Η κρέμα ημέρας θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση για την σωστή περιποίηση της επιδερμίδας μας.

Καταρχήν, όλοι οι τύποι επιδερμίδας θα πρέπει να ενυδατώνονται άσχετα με το αν καταναλώνετε πολύ νερό στην καθημερινότητα σας. Επειδή μπορεί να ενυδατώνετε εσωτερικά σωστά το δέρμα σας (2-3 λίτρα υγρών), δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερική ενυδάτωση (κρέμα).

Μπορείτε να καταλάβετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε από την παρακάτω ανάλυση.

  • Λιπαρή επιδερμίδα

Η λιπαρή επιδερμίδα περιλαμβάνει πολλούς πόρους, σπυράκια, μαύρα στίγματα, θαμπάδα, πιο τραχύ, με αρκετή λιπαρότητα και ερεθίζεται πολύ εύκολα. Κρέμες κατάλληλες για την λιπαρή επιδερμίδα είναι οι ανάλαφρες και με ρευστή υφή. Θα πρέπει να μην αφήνουν γυαλάδα, να απορροφώνται αμέσως και να μην είναι φαγεσωρογόνες (δημιουργώντας δερματοπάθειες). Επίσης, οι θεραπείες για την ακμή συνήθως ξηραίνουν το λιπαρό δέρμα.

  • Ξηρή επιδερμίδα

Οι ξηρές επιδερμίδες δεν έχουν καθόλου πόρους ή στίγματα, είναι λεπτές, αφυδατώνονται πολύ εύκολα, ξεφλουδίζουν και κοκκινίζουν. Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα χρειάζεστε κρέμες ενυδατικές με πιο πλούσια υφή.

  • Μικτή επιδερμίδα

Στις μικτές επιδερμίδες παρουσιάζεται λιπαρότητα μόνο στις περιοχές Τ, δηλαδή στο μέτωπο, στην μύτη και στο πηγούνι, ενώ παρατηρείται ξηρότητα και απολέπιση στους κροτάφους και στις παρειές. Το μικτό δέρμα είναι το πιο δύσκολο γιατί ξηραίνεται με τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται στο υπόλοιπο πρόσωπο και ερεθίζεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται να χρησιμοποιείται ειδικές ενδιάμεσες κρέμες που ρυθμίζουν και τις δύο περιπτώσεις του μικτού δέρματος.

  • Κανονική επιδερμίδα

Οι κανονικές επιδερμίδες είναι οι πιο εύκολες στην επιλογή της κρέμας. Το δέρμα είναι καθαρό, ομοιογενές, ίσως να έχει ελάχιστους πόρους στην περιοχή της μύτης και δεν παρουσιάζει ποτέ λιπαρότητα. Επιλέξτε κρέμες με λεπτόρρευστη υφή και σύνθεση που θα σας προσφέρει λάμψη χωρίς λιπαρότητα ή γυαλάδα.

Η σωστή επιλογή της ενυδατικής σας κρέμας είναι μια πραγματική ασπίδα της επιδερμίδας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως όσο μεγαλώνουμε οι ανάγκες της επιδερμίδας μας αλλάζουν σταδιακά κι αυτές. Κρέμες τις οποίες θεωρούμε ιδανικές για το πρόσωπο μας, μετά από λίγα χρόνια παρατηρούμε πως πλέον δεν είναι οι κατάλληλες.

Ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που το δέρμα αλλάζει σημαντικά, είναι βασικό να χρησιμοποιούνται κρέμες που βοηθούν και στην αντιγήρανση.

Βήμα 5ο

Εξίσου πολύ σημαντικό βήμα, αν και πολλές φορές παραλείπεται, είναι η αντηλιακή κρέμα.

Αν η κρέμα ημέρας σας περιέχει ήδη αντηλιακό φίλτρο, μπορείτε να παραλείψετε την αντηλιακή σας μόνο αν μείνετε στον ήλιο για λίγη ώρα. Οι ενυδατικές κρέμες, ακόμη και με υψηλό δείκτη προστασίας SPF, δεν προστατεύουν για χρήση στην παραλία.

Η αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη και με συννεφιά αφού οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν και σε αυτή την περίπτωση.

Οι αντηλιακές κρέμες είναι ιδανικές για να προστατεύουν το δέρμα μας από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο ήλιος ευθύνεται πλέον για την γήρανση του προσώπου (που εκτίθεται περισσότερο) αλλά και γενικά του δέρματος. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί τις πανάδες, δηλαδή τις καφέ κηλίδες που δημιουργούν ανομοιομορφία και σημάδια στο χρώμα του προσώπου μας.

Επιλέγοντας μια αξιόλογη αντηλιακή κρέμα, προστατεύεται την επιδερμίδα σας από δυσχρωμίες και παράλληλα προλαμβάνετε τα σημάδια της φωτογήρανσης.

Υπάρχουν επίσης επιλογές και για αντηλιακή κρέμα με χρώμα που συνήθως προσφέρει ομοιογενή και ματ όψη ενώ απαλύνει ταυτόχρονα τις ρυτίδες.

Περιποίηση επιδερμίδας με αντηλιακή προστασία

Βήμα 6ο

Το 6ο βήμα για την σωστή περιποίηση του προσώπου μας είναι ο βραδινός καθαρισμός του.

Στην διάρκεια του ύπνου, γίνεται η ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και η ανάπλαση τους. Αποβάλλονται οι ακαθαρσίες και οι ρύποι που συσσωρεύτηκαν όλη την ημέρα και εξισορροπείται η παραγωγή του σμήγματος.

Αυτό σημαίνει πως, ότι περιποίηση έχουμε προσφέρει στο δέρμα μας πριν πάμε για ύπνο, θα την αντικρίσουμε το πρωί.

Ο καθαρισμός του προσώπου σας το βράδυ, ακόμη και είστε υπερβολικά κουρασμένοι, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.

Δεν θυμάμαι ούτε μία νύχτα που να μην έχω καθαρίσει το πρόσωπο μου πριν να κοιμηθώ, ακόμη και όταν έχω γυρίσει χαράματα από διασκέδαση. Έχω ξεχάσει 2-3 φορές να αφαιρέσω τους φακούς από τα μάτια μου, αλλά ΠΟΤΕ δεν κοιμήθηκα με μακιγιάζ.

Αν πιστεύετε ότι η βραδινή περιποίηση της επιδερμίδας σας δεν είναι απαραίτητη, θα αναθεωρήσετε σίγουρα από τα αποτελέσματα, λίγα χρόνια μετά.

Ακόμη και αν αποφεύγετε την βραδινή περιποίηση στο πρόσωπο σας ως τώρα, αποφασίστε να αλλάξετε αυτή την συνήθεια και σας υπόσχομαι πως δεν θα το μετανιώσετε.

Η βραδινή περιποίηση, σας εγγυάται πεντακάθαρο και αναζωογονημένο δέρμα καθυστερώντας την εμφάνιση από πανάδες, σπασίματα, ρυτίδες και θαμπάδα.

Ακολουθήστε την διαδικασία που αναφέρω στο παραπάνω 1ο βήμα. Θα δείτε την διαφορά σχεδόν άμεσα στο δέρμα σας. Ειδικά, αν χρησιμοποιήσετε και κρέμα νύχτας για την οποία θα μιλήσουμε στο παρακάτω 7ο βήμα.

Βήμα 7ο

Η επόμενη σημαντική κίνηση και τελευταίο βήμα ημέρας, είναι η κρέμα νύχτας.

Όπως ανέφερα και στον βραδινό καθαρισμό, όταν κοιμόμαστε το δέρμα μας αναπλάθεται και ανανεώνεται.

Ενισχύεται η παραγωγή του κολλαγόνου και διπλασιάζεται ο ρυθμός της αναγέννησης των κυττάρων μας, επανορθώνοντας τις όποιες βλάβες.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια συστατικά στις κρέμες νύχτας, όπως π.χ. η ρετινόλη, τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου είτε αδρανούν είτε γίνονται επικίνδυνα για το δέρμα.

Γι αυτό υπάρχουν πάντα διαφορές στις κρέμες ημέρας από ότι στις κρέμες νύχτας. Συνήθως, οι κρέμες νύχτας έχουν πολύ πιο βαριά σύνθεση από της ημέρας. Γι αυτό είναι πιο δύσκολο για το δέρμα να τις χρησιμοποιήσουμε κάτω από το μακιγιάζ.

Οι κρέμες νύχτας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας, μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση, αντιγήρανση, ανάπλαση της επιδερμίδας σε βάθος και σύσφιξη.

Δραστηριοποιούν τις κυτταρικές λειτουργίες ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Στην νυχτερινή φροντίδα του προσώπου, χρησιμοποιήστε και την κρέμα ματιών σας.

Μπορείτε να απλώσετε την ίδια κρέμα ματιών που χρησιμοποιείτε για το πρωί ή να δώσετε άλλα συστατικά στην επιδερμίδα σας με διαφορετική κρέμα. Π.χ. εγώ χρησιμοποιώ για το βράδυ την παραπάνω κρέμα ματιών της φωτογραφίας.

Βήμα 8ο

Τα επόμενα δύο βήματα αφορούν την εβδομαδιαία περιποίηση της επιδερμίδας μας.

Η απολέπιση είναι σημαντική να γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τον τύπο της κάθε επιδερμίδας. Εννοείτε πως πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικό προϊόν για το πρόσωπο από ότι για το σώμα.

Απαλλάσσει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, και λειαίνει την ξηρή επιδερμίδα. Βοηθά επίσης, στην αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου με αποτέλεσμα την λείανση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.

Περιποίηση με φυσική απολέπιση

Βρέχουμε το πρόσωπο μας με χλιαρό νερό και απλώνουμε το προϊόν απολέπισης. Κάνουμε απαλές και κυκλικές κινήσεις αποφεύγοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια.

Κατόπιν, πλένουμε το πρόσωπο μας με χλιαρό νερό και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί ή με μια εντελώς καθαρή πετσέτα.

Τα προϊόντα απολέπισης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Το πίλινγκ (peeling), δηλαδή την χημική απολέπιση, τα οποία είναι προϊόντα που συνήθως μιμούνται την χημική απολέπιση του δερματολόγου. Περιέχουν συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή τα A-υδροξύ  οξέα (AHA), με ελεγμένη περιεκτικότητα οξέων για ασφάλεια. Έχουν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με τα επαγγελματικά. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, καλό είναι να τα αποφεύγετε επειδή μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμούς. Διαφορετικά μπορείτε να τα δοκιμάσετε πρώτα σε κάποιο σημείο του χεριού σας.
  • Το σκραμπ (scrub), δηλαδή την μηχανική απολέπιση, τα οποία είναι προϊόντα κρέμας ή τζελ. Περιέχουν μικρούς κόκκους αφαιρώντας με το ελαφρύ μασάζ τα νεκρά κύτταρα. Ακόμη και σε ευαίσθητες επιδερμίδες, σπάνια παρατηρείται κάποιος ερεθισμός. Επειδή οι κόκκοι αποτελούνται συνήθως από φυσικά συστατικά όπως τα κουκούτσια ελιάς. Άλλοτε βέβαια μπορεί να είναι και συνθετικού κόκκοι που όμως δεν τραυματίζουν την επιδερμίδα.

Το πρωί είναι η καταλληλότερη ώρα για απολέπιση, αφού το βράδυ θα έχει γίνει η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μας. Με την απολέπιση, θα απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα την καθαρότητα της επιδερμίδας μας.

Βήμα 9ο

Και φτάσαμε στο τελευταίο βήμα για την σωστή περιποίηση του προσώπου μας που είναι η μάσκα ομορφιάς.

Επιτέλους …θα μου πείτε!! 🙂

Οι μάσκες προσώπου βοηθούν με πολλούς ευεργετικούς τρόπους την επιδερμίδα μας. Καταρχήν, την ενυδατώνουν σε μεγάλο βαθμό (ανάλογα την μάσκα) και την τροφοδοτούν με ωφέλιμα και απαραίτητα συστατικά.

Την απλώνουμε στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Την αφήνουμε περίπου για 10-15 λεπτά, ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό και σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα ή χαρτί.

Μια καταπληκτική αντιρυτιδική μάσκα προσώπου που χρησιμοποιώ πολύ τακτικά είναι η παρακάτω. Χρησιμοποιήστε την όταν χρειάζεστε επιπλέον ενυδάτωση και λάμψη, χωρίς σημαντικό κόστος.

Υλικά:

  • 2 κ.σ. (κουταλάκια σούπας) πλήρες γιαούρτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2-3 σταγόνες λεμόνι (φυσικός χυμός)
Διαφήμιση

Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ το γιαούρτι, προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού και κατόπιν το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά και την απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο. Αφήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σκουπίζουμε απαλά με καθαρή πετσέτα.

Απλές συμβουλές για υγιές και λαμπερό δέρμα

Για να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σας υγιές και λαμπερό, μπορείτε καθημερινά να εντάξετε μερικές απλές συνήθειες.

  • Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 1 1/2 – 2 λίτρα νερό, χυμούς φρούτων και τσάι. Η εσωτερική ενυδάτωση βοηθά να αποβάλλονται ευκολότερα οι τοξίνες του οργανισμού, εμφανίζοντας ένα λαμπερό δέρμα.
  • Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς, ψάρι, σόγια και αποξηραμένα φρούτα.
  • Αποφύγετε (όσο γίνεται) το κάπνισμα και το αλκοόλ τα οποία επιβαρύνουν αρνητικά το δέρμα.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, δίνοντας χρόνο στα κύτταρα σας να αναζωογονηθούν σωστά.
  • Δώστε προσοχή στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους που απορροφούν την υγρασία του δέρματος και δεν αερίζονται φυσιολογικά.
  • Αν μπορείτε να γυμνάζεστε σε καθαρό αέρα, θα παρέχετε περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος. Θα απορροφηθούν ευκολότερα τα θρεπτικά συστατικά και θα αποβάλλονται ταχύτερα οι ρύποι.
  • Προστατεύετε πάντα το δέρμα σας με αντηλιακή προστασία για να αποφύγετε τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.
Διαφήμιση



Εσείς ποιά από τα 9 αυτά βήματα ακολουθείτε;

Πόσα βήματα από τα παραπάνω ακολουθείτε πιστά και ποιά παραλείπετε;

Θεωρείτε και εσείς κάποια από αυτά σημαντικά για να απολαμβάνετε υγιές και λαμπερό δέρμα;

Θα χαρώ να ακούσω την γνώμη ή τις ερωτήσεις σας στα παρακάτω σχόλια.

Να είστε πάντα καλά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ευχαριστώ πολύ. Ο στόχος μου είναι να βρίσκετε έστω και μία ενδιαφέρουσα πληροφορία.

      • Δημητρα πολυ σημαντικες συμβουλες κ σε ευχαριστουμε!!Ηθελα να ρωτησω για το χρονικο περιθωριο που πρεπει να εχουν στη σειρα η απολεπιση,μασκα,καθαρισμος,κρεμα ημερας κ κρεμα ματιων στην πρωινη περιποιηση που ανεφερες.Αναφερομαι στις ημερες της απολεπισης

        • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

          Καλημέρα Μαρία και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όταν ξεκινά η απολέπιση και ο εντατικός αυτός καθαρισμός και θρέψη του δέρματος, το καλύτερο (διαπιστωμένα) είναι η επιλογή της ώρας να μας βολεύει, ώστε να γίνουν με ησυχία και χωρίς βιασύνη τα βήματα.
          Τις ημέρες απολέπισης, ξεκινάμε το πίλινγκ με απαλές κινήσεις για 2-3 λεπτά, ξεπλένουμε το πρόσωπο και απλώνουμε τη μάσκα που επιλέξαμε. Την αφήνουμε όσο διάστημα απαιτεί η κάθε μία μάσκα, ξεπλένουμε το πρόσωπο και στη συνέχεια απλώνουμε κατευθείαν το τόνερ, την κρέμα ματιών και την κρέμα ημέρας. Αν η απολέπιση γίνεται βράδυ, εννοείται πως αντί για την κρέμα ημέρας, θα χρησιμοποιήσουμε κρέμα νύχτας.
          Ελπίζω να βοήθησα λίγο και εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και έναν υπέροχο μήνα! 🙂

  • Ο/Η Δανάη Σελεστ λέει:

    Πολύ όμορφο κ αναλυτικό άρθρο!!!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!😀😀😀

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο. Καλό υπόλοιπο! 🙂

  • Ο/Η Λιτσα Βαλκαμελή λέει:

    Σ ευχαριστουμε πολυ Δημητρα …οι πληροφοριες σου πολυ χρησιμες και ενδιαφερουσες!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ευχαριστώ πάρα πολύ Λίτσα! Χαίρομαι που τις βρίσκεις ενδιαφέρουσες. Ελπίζω να βοηθάω έστω και λίγο. Να’σαι πάντα καλά και καλή βδομάδα!!

  • Πολυαγαπημένη Δήμητρα, όλες οι πληροφοριες ειναι κατι περισσοτερο απο σωστες! Δοκιμασα ολες τις δικες σου σπιτικες μασκες και κρεμες και σκεφτομαι να τις προτεινω! Πραγματι πολλες απο εμας ισως στην ιδεα οτι γνωριζουμε τα παντα περι περιποιησης να ξεχναμε ΕΣΤΩ ενα βημα! Οπως εγω το toner! Σε διαβαζω συχνα και εισαι μια απο τις αγαπημενες μου.

    Τα φιλια μου απο Κύπρο

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Βιολέτα (καταπληκτικό όνομα που ευωδιάζει) για τα τόσο καλά σου λόγια!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν οι μάσκες και οι κρέμες, οι οποίες για μένα είναι πραγματικά εξαιρετικές. Ειδικά μετά από λίγο καιρό, που θα φαίνονται στο δέρμα σου τα θρεπτικά τους συστατικά.
      Όσο για το τόνερ, μια φίλη μου αισθητικός με πολύ ωραίο δέρμα, μου είχε πει πριν χρόνια, ότι είναι πολύ βασικό κομμάτι για τη σωστή περιποίηση, αλλά οι περισσότερες δεν το ξέρουν και το παραλείπουν (και εγώ μέχρι τότε 🙂 ).
      Βιολέτα, σου εύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να φέρει τα καλύτερα στη ζωή σου, πολλές επιτυχίες στη δουλειά σου (έπαιζες και στο Μπρούσκο;) και στέλνω πολλά φιλιά στην αγαπημένη μας Κύπρο!
      Να είσαι πάντα ευτυχισμένη!!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Ελπίζω να βοηθήσει, έστω και λίγο!!
      Καλό απόγευμα!

  • Πολύ ωραίο άρθρο! Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής ρυτίδες θεωρούνται οταν το πρόσωπο είναι ανέκφραστο ή και οι ρυτίδες έκφρασης οταν χαμογελάμε π.χ

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλησπέρα Τζένη και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Οι ρυτίδες είναι ουσιαστικά όλες οι πτυχές που κάνει γενικά το δέρμα. Για αυτό και συνήθως δημιουργούνται γύρω από το στόμα, στις γωνίες των ματιών και στο μέτωπο, που αυτά είναι τα κυριότερα σημεία που αναπόφευκτα κινούνται όταν μιλάμε, γελάμε, λυπόμαστε, κλπ.
      Μπορούμε να τις καθυστερήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τις εξαφανίσουμε και θεωρώ πως το να μοιάζει το πρόσωπο μας με μια ακίνητη κούκλα, δεν είναι το καλύτερο (από μπότοξ ή πλαστικές). Προσωπικά τις θεωρώ μέρος της ζωής μου και απόδειξη των συναισθημάτων μου, για αυτό και δεν λυπήθηκα ποτέ για τη δημιουργία τους. Σίγουρα προσπαθώ πάντα για το καλύτερο και τη μείωση τους, αλλά σε λογικά πλαίσια και με φυσικές μεθόδους, όπως εδώ: https://rogmes.gr/fysiki-sysfixh-prosvpou/
      Ελπίζω να βοήθησα λίγο και εύχομαι μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλημέρα Μαριάννα και ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που το άρθρο είναι χρήσιμο και είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσει για ακόμη καλύτερη επιδερμίδα.
      Εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

  • >