7 Συμπτώματα Που Δείχνουν Πρόβλημα Στο Θυρεοειδή Αδένα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή είναι κρίσιμη και απόλυτα απαραίτητη, για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που πήρε το όνομα από το σχήμα του, που μοιάζει με θυρεό, δηλαδή με οικόσημο.

Βρίσκεται στο λαιμό μας κάτω από το «μήλο» του Αδάμ, όπως λέγεται και είναι ένας αδένας που παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία μας.

Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει δύο μεταβολικές ορμόνες.

Διαφήμιση

Την εντολή για αυτό δίνει ο εγκέφαλος μας, εκκρίνοντας μια άλλη ορμόνη, την TSH.

Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα της στον οργανισμό τότε ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και έχουμε υποθυρεοειδισμό. Ενώ όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα της, ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί και τότε έχουμε υπερθυρεοειδισμό.

Όταν δηλαδή υπάρχουν χαμηλά επίπεδα της TSH, ο θυρεοειδής αδένας αναγκάζεται να παράξει περισσότερες ορμόνες από το κανονικό και υπερλειτουργεί. Το αντίθετο συμβαίνει όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα της TSH, οπότε ο θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερες ορμόνες και υπολειτουργεί.

Τα 7 ύποπτα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 7 ύποπτα και σημαντικά συμπτώματα που δείχνουν πως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα, ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν κακή λειτουργία του, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να μην επιδεινωθεί ή να διορθωθεί αυτή η κατάσταση υγείας.

#1 Αλλαγές στον ύπνο

Αν μέχρι πριν λίγο καιρό κοιμόσασταν καλά, ενώ πλέον ο ύπνος σας είναι ανήσυχος και ξυπνάτε συχνά το βράδυ, τότε ίσως να έχετε υπερθυρεοειδισμό, που προκαλεί υπερδιέγερση στο νευρικό σύστημα. (1)

Αν αντίθετα κοιμάστε αρκετές ώρες, όμως δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε ή αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε, τότε πιθανότατα ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

#2 Υπερβολική ή συχνή εφίδρωση

Ο υπερβολικός ιδρώτας χωρίς στην πραγματικότητα να έχετε κουραστεί ιδιαίτερα, είναι ένα περίεργο αλλά κοινό σύμπτωμα στο υπερθυρεοειδισμό. (2)

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας.

Όταν όμως υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών, τότε ο μεταβολισμός μας επιταχύνετε, με αποτέλεσμα να ζεσταινόμαστε περισσότερο και να ιδρώνουμε. (3)

#3 Αδικαιολόγητη αύξηση βάρους

Αν έχετε πάρει επιπλέον βάρος χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι σημαντικό στις διατροφικές σας συνήθειες, τότε πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. (4)

Η έλλειψη ή η δυσλειτουργία ορισμένων ορμονών μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Το αποτέλεσμα είναι να καίμε λιγότερες θερμίδες, προσθέτοντας περισσότερα κιλά στο σώμα.

#4 Απώλεια βάρους

Στην αντίθετη περίπτωση, αν παρατηρήσατε ότι τα ρούχα σας είναι πλέον μεγάλα για το σώμα σας και χωράτε σε μικρότερο νούμερο χωρίς όμως να κάνετε δίαιτα ή να γυμνάζεστε, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υπερδραστήριου θυρεοειδή, που προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού. (5)

Αν δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες χρειάζεται το σώμα, τότε θα βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά σας να μειώνετε και θα χάνετε βάρος απροσδόκητα.

#5 Σύγχυση, απώλεια μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης

Όταν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε, τότε ούτε ο εγκέφαλος μας μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Δημιουργούνται έτσι προβλήματα που ίσως να πιστεύουμε πως οφείλονται σε άλλα θέματα εγκεφάλου, όπως είναι για παράδειγμα η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Όσα άτομα έχουν αποδεδειγμένα υποθυρεοειδισμό, παρατήρησαν γνωστικά προβλήματα, απώλεια μνήμης, μειωμένη πνευματική οξύτητα, αλλά και γενική πνευματική κόπωση. (6)

Αυτό συμβαίνει, επειδή ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα συμπτώματα συγκέντρωσης.

#6 Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Η εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι ένα επίσης σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Ενώ η τακτική εμφάνιση διάρροιας, είναι σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού. (7)

Η τακτική ή συνεχόμενη δυσκοιλιότητα ή η διάρροια μπορεί να δείχνει υπερδραστήριο ή αντίθετα μειωμένο μεταβολισμό, ανάλογα με το είδος του θυρεοειδή. (8)

#7 Τριχόπτωση και απότομη αραίωση μαλλιών

Αν παρατηρήσατε ότι έχετε μη συνηθισμένη τριχόπτωση και αραιώνουν τα μαλλιά και τα φρύδια σας, μην αμελείτε την επίσκεψη στο γιατρό.

Βέβαια, η αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να αφορά άλλες καταστάσεις υγείας ή έλλειψη σημαντικών βιταμινών ή μετάλλων όπως είναι το μαγνήσιο. (9)

Όταν όμως ο θυρεοειδής παράγει είτε λιγότερες, είτε περισσότερες ορμόνες, τότε δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη των τριχών. (10)

Μπορεί μάλιστα, να κάνει τα μαλλιά ακόμη πιο λεπτά. (11)

Εκτός από τα παραπάνω επτά συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα, άλλα σημάδια που μπορούν να σας προβληματίσουν για μια τέτοια κατάσταση, είναι τα εξής:

  • Άγχος και μόνιμη αναστάτωση
  • Υπερβολική ενέργεια και αυξημένο αίσθημα παλμών ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας
  • Υπνηλία και έντονη ανάγκη να κοιμηθείτε στη διάρκεια της ημέρας
  • Προβλήματα περιόδου με μεγαλύτερη διάρκεια ή συχνότερη από το φυσιολογικό
  • Υπογονιμότητα ή αποβολή, χωρίς να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό επειδή τα χαμηλά επίπεδα ορμονών επηρεάζουν την ωορρηξία
  • Μελαγχολία, κατάθλιψη, αίσθημα κόπωσης, στρες, νευρικότητα και ευερεθιστότητα
  • Πρησμένα μάτια χωρίς άλλο πρόβλημα υγείας
  • Μειωμένη αντοχή στο κρύο ή αντίθετα στη ζέστη

Ποιες είναι οι αιτίες για προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα

Οι αιτίες από τις οποίες μπορούν να αρχίσουν τα προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα, είναι:

#1 Άγχος

Μια από τις βασικές αιτίες είναι το γνωστό μας άγχος. Όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στρες, τότε ο θυρεοειδής παράγει επιπλέον ορμόνες για να διορθώσει το πρόβλημα. (12)

Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα αγχωτικών ορμονών.

#2 Κακή ποιότητα αίματος

Δεύτερη αιτία μπορεί να είναι η κακή ποιότητα αίματος και η ανικανότητα του οργανισμού να αποτοξινωθεί. (13)

Ανάλογα δηλαδή με την καλή ή κακή ποιότητα του αίματος, όταν περνάει μέσα από τον θυρεοειδή, είτε τον καθαρίζει και τον αποτοξινώνει, είτε αντίθετα προσθέτει τοξίνες.

#3 Κακή διατροφή

Η τρίτη και πιο συνηθισμένη αιτία είναι φυσικά η κακή διατροφή και ειδικά όταν συνδυάζεται με κάπνισμα ή υπερβολικό αλκοόλ. (14)

Υπάρχουν επίσης τροφές ή συστατικά τους που μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα. Τέτοιες τροφές είναι η γλουτένη, η μη βιολογική σόγια, η ζάχαρη και οι τροφές που την περιέχουν, τα λευκά άλευρα και τα αναψυκτικά.

#4 Έλλειψη ιωδίου

Μια επιπλέον αιτία για δυσλειτουργία του θυρεοειδή, είναι η έλλειψη ιωδίου. (15)

Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως παίρνουμε ικανοποιητικό ιώδιο από τις τροφές που το περιέχουν. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Διαφορετικά, θα πρέπει να προσθέτουμε ικανοποιητικό ιώδιο στον οργανισμό μας με συμπληρώματα του.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν παρατηρήσουμε τα παραπάνω συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα

Καταρχήν, θα πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας και να κάνουμε τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.

Επίσης, μπορούμε να κάνουμε και μέτρηση των επιπέδων θυρεοειδικών αντισωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει την αιτία για το πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να αλλάξετε άμεσα τη διατροφή σας.

Επιλέξτε τροφές που θα βοηθήσουν και θα βελτιώσουν τα επίπεδα του θυρεοειδή αδένα. Όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας. είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς και του σωματικού μας βάρους.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη λεπτίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πείνας και την σωστή λειτουργία του αδένα. (16)

Βελτιώνοντας το μεταβολισμό με μείωση του λίπους και του βάρους, θα βελτιώσετε ταυτόχρονα τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, με υγιεινό τρόπο.

Η λειτουργία του θυρεοειδή και η σχέση του με άλλες ορμόνες

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα συνδέεται επίσης στενά με τις ορμόνες του στρες, αλλά και τις σεξουαλικές ορμόνες. (17)

Μια πιθανή δυσλειτουργία σε κάποια από αυτές λοιπόν, θα έχει αντίκτυπο και στον θυρεοειδή αδένα.

Η μείωση του άγχους, όσο δύσκολο και αν είναι να το ρυθμίσετε και να το μειώσετε, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Ακόμη και η ψυχοθεραπεία, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη και τη ζάχαρη ή τα υποκατάστατα της.

Αναζητήστε την ενέργεια που θέλετε στις τροφές με καλά λιπαρά, στα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά σε όσα περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες.

Τέλος, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η λειτουργία του θυρεοειδή έχει αντίκτυπο και στη λειτουργία της καρδιάς. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και στεφανιαίας νόσου. (18)

Μια αντίστροφη όμως λειτουργία, δηλαδή η φροντίδα της καρδιάς με καλή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει ταυτόχρονα τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Διαφήμιση

Αυτό ισχύει επειδή ο στόχος αυτού του αδένα, είναι να παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά μια υγιής καρδιά.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μαγικός αδένας και ο ρυθμιστής πολλών διεργασιών στο σώμα.

Οπότε η υγεία του και η επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του, θα πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους και αυτοάνοσες ασθένειες.

Γνωρίζετε για τα 7 αυτά συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα;

Εσείς γνωρίζατε για τα 7 αυτά συμπτώματα που δείχνουν πως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα; Ξέρατε τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε ή να προλάβετε μια τέτοια κατάσταση υγείας;

Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Ορέστης Παπαϊωάννου λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα ενημερωτικά και τόσο βοηθητικά άρθρα που δημοσιεύετε. Είναι σημαντική βοήθεια για όλους μας. Να είστε πάντα καλά και να συνεχίσετε την εξαιρετική δουλειά σας.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που τα άρθρα μου είναι χρήσιμα.
      Να είστε επίσης πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

  • Συγχαρητήρια, κ. Δήμητρα, για το εξαιρετικά πολύτιμο έργο που προσφέρετε με τα τόσο προσεγμένα και εμπεριστατωμένα άρθρα και βίντεο!!! Σας εύχομαι παντοτινή υγεία, ευεξία και κάθε χαρά και ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ για την ονομαστική σας γιορτή! Καλή συνέχεια με ακόμη περισσότερα άρθρα και βίντεο για την υγεία …!!!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια και τις πολύτιμες ευχές.
      Να είστε πάντα καλά, με υγεία και ευτυχία και να χαίρεστε όσους αγαπάτε! Καλό ξημέρωμα και χαρούμενη υπόλοιπη εβδομάδα! 🙂

  • >