Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μας γέρασε πρόωρα και δεν ακολουθεί την ηλικία μας.
Γνωρίζετε πιθανότατα πως από την ηλικία των 45 χρόνων και μετά, η μνήμη, η σκέψη και η αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου μας να καταλαβαίνει σωστά το χρόνο και τον τόπο που βρισκόμαστε, αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται.
Δυστυχώς, η σταδιακή μείωση των γνωστικών μας ικανοτήτων είναι μια φυσιολογική πορεία και μέρος της γήρανσης.
Διαφήμιση
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να παρατηρήσουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.
Τα συμπτώματα αυτά δείχνουν πως ο εγκέφαλος και η μνήμη δεν λειτουργούν σωστά. Συνεπώς, η γνωστική έκπτωση έχει εμφανιστεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι το φυσιολογικό.
Ο εγκέφαλος τότε αρχίζει να μας προειδοποιεί για πρόωρη γήρανση. Έτσι ώστε να φροντίσουμε έγκαιρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της.
Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε:
- Τα 5 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν πως ο εγκέφαλος μας μπορεί να γέρασε πρόωρα
- Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να προλάβετε προβλήματα μνήμης ή να διορθώσετε όσα ήδη υπάρχουν.
Τα 5 σημάδια που δείχνουν πως ο εγκέφαλος γέρασε πρόωρα
Ας δούμε λοιπόν, τα 5 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν πως ο εγκέφαλος μας μπορεί ουσιαστικά να γερνάει πρόωρα και με διαφορετικό ρυθμό από τα πραγματικά μας χρόνια. Όπως επίσης τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση.
#1 Γίνεστε κυνικοί
Φινλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν μια συναρπαστική μελέτη.
Διαπίστωσαν ότι όσοι γίνονται κυνικοί όσο μεγαλώνουν, δεν έχουν μόνο υψηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης, αλλά έχουν την τάση να πεθαίνουν και σε μικρότερη ηλικία. (1)
Όπως ίσως γνωρίζετε, ένα άτομο λέγεται κυνικό όταν εκφράζεται με απόλυτη ευθύτητα προς τους άλλους. Ακόμη, και αν τους φέρνει σε δύσκολη θέση.
Μια μεν λέει τη γνώμη του με ειλικρίνεια, όμως σε αρκετές περιπτώσεις αυτό γίνεται με άκομψο τρόπο.
Γενικά, η λέξη κυνικός έχει θετική έννοια, επειδή κάποιος λέει όσα σκέφτεται στα ίσια. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, έχει αρνητική έννοια. Αυτό συμβαίνει επειδή ουσιαστικά προσβάλλει τους άλλους, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ψυχολογία τους.
Τι σημαίνει η λέξη «κυνικός»
Η λέξη «κυνικός» και η σημασία της, προέρχονται από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τη αρχαία σχολή των κυνικών Φιλοσόφων.
Ο πιο γνωστός κυνικός Φιλόσοφος είναι ο Διογένης. Οι κυνικοί Φιλόσοφοι αναζητούσαν πάντα την αλήθεια, χωρίς να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα γεγονότα. (2)
Οι κυνικοί Φιλόσοφοι θεωρούσαν επίσης απαραίτητη, μια τάση επανόδου στην πρωτόγονη ζωή. Πίστευαν πως οι άνθρωποι είναι από τη Φύση τους εφοδιασμένοι με όλα όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση τους και δεν έχουν ανάγκη από περιττά πράγματα.
Γιατί όμως οι Φινλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν πως αυτός ο κυνισμός συνδέεται με τη γήρανση του εγκεφάλου;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το καλά κρυμμένο άγχος! (3)
Αυτό είναι ο βασικότερος ένοχος για την αυξητική επίδραση της κορτιζόλης. Για παράδειγμα, όταν αυξάνεται η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), δημιουργείται μια πολύ ανθυγιεινή επίδραση στον εγκέφαλο, που μας εμποδίζει να σκεφτούμε καθαρά. (4)
Τα άτομα λοιπόν που γίνονται κυνικά προς τους άλλους, έχουν ουσιαστικά κρυφό άγχος το οποίο εξωτερικεύουν με αυτό τον τρόπο.
Αν το κάνετε και εσείς, θα πρέπει όταν το παρατηρήσετε να αλλάξετε αμέσως αυτή τη στάση προς τους άλλους.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και επιλέξτε να πείτε κάτι θετικό!
#2 Δεν συγκεντρώνεστε εύκολα και η προσοχή σας αποσπάται συνεχώς
Σε όλους μας είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε όταν είμαστε χαρούμενοι, στεναχωρημένοι ή νευρικοί.
Αν όμως παρατηρήσετε πως σας είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να εστιάσετε σε σταθερή βάση όταν είστε αγχωμένοι, ίσως θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια διαπίστωσε, ότι η εύκολη απόσπαση της προσοχής μας είναι σημάδι γνωστικής γήρανσης. (5)
Αυτό το χαρακτηριστικό σημάδι μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί στον εγκέφαλο, ήδη από την ηλικία των 30 ετών. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της ενδεχόμενης νόσου του Αλτσχάιμερ, επειδή συνδέεται με τη διέγερση του εγκεφάλου. (6)
Αν για παράδειγμα, έρθετε ξαφνικά αντιμέτωποι με μια πολύ αγχωτική κατάσταση, το μετωπιο-βρεγματικό δίκτυο του εγκεφάλου μπορεί να μην ανταποκρίνεται φυσιολογικά στα σήματα που μας βοηθούν να εστιάσουμε.
Αυτό βέβαια συμβαίνει συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα.
Αν όμως παρατηρήσετε ότι έχετε συνεχόμενο πρόβλημα να εστιάσετε όταν έχετε άγχος, τότε θα πρέπει να κάνετε ένα γνωστικό τεστ. Αυτό το τεστ θα βοηθήσει να μάθετε αν έχετε κάποια προδιάθεση για γνωστική έκπτωση.
Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται καθημερινή συνεχόμενη εξάσκηση του εγκεφάλου μας. Όπως το να παίζουμε για 15 λεπτά στην ημέρα μας διάφορα παζλ, σταυρόλεξα και γενικά παιχνίδια μνήμης και σκέψης. (7)
Είναι ένας άμεσος τρόπος που θα βοηθήσει στη δημιουργία δεξιοτήτων συγκέντρωσης.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως όπως γυμνάζουμε το σώμα μας, έτσι πρέπει να γυμναστεί και ο εγκέφαλος μας.
#3 Η οικογένεια και οι φίλοι σας αναφέρουν ότι ξεχνάτε πράγματα ή ονόματα
Το να ξεχάσετε μια φορά ότι έπρεπε να πάτε στο τραπέζι ή στη συνάντηση με την οικογένεια ή τους φίλους σας, είναι φυσιολογικό.
Όμως, το να ξεχνάτε συναντήσεις και άλλα πράγματα πολλές φορές, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.
Αν μάλιστα η οικογένεια και οι φίλοι σας αναφέρουν ότι η συμπεριφορά σας φαίνεται διαφορετική, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχόλια τους.
Όπως αναφέρει ο Thomas Vidic, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που εργάζεται στην κλινική Elkhart της Ιντιάνα: (8)
«Οι ασθενείς που έχουν πρόβλημα μνήμης, συνήθως δεν αναγνωρίζουν και δεν δέχονται ότι έχουν πρόβλημα, ενώ πιστεύουν μάλιστα ότι όλα πηγαίνουν τέλεια με τη μνήμη τους.»
Αναφέρει λοιπόν, πως ένα πολύ χαρακτηριστικό και σημαντικό σημάδι που θα πρέπει να προσέχουμε, είναι αυτά που μας λένε η οικογένεια και οι φίλοι μας. (9)
Θα πρέπει δηλαδή να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενα τους, αποφασίζοντας πως ήρθε η ώρα να πάρουμε μια επαγγελματική γνώμη.
#4 Είστε συνεχώς κουρασμένοι στη διάρκεια της ημέρας
Είναι ένα βασικό και χαρακτηριστικό σημάδι, που σημειώθηκε σε πολλές μελέτες που αφορούν τη γήρανση του εγκεφάλου.
Ειδικά, όταν αφορά την υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Η συνεχόμενη κούραση και η υπνηλία την ημέρα, σημαίνει καταρχήν, πως ο εγκέφαλος μας δεν παίρνει την κατάλληλη βραδινή επανορθωτική ξεκούραση για την αποτοξίνωση του. (10)
Παράλληλα όμως, μπορεί να προκαλέσουν και άμεσες φυσικές εγκεφαλικές αλλαγές, που συνδέονται με τη γήρανση.
Ο ύπνος είναι ένας πραγματικά σημαντικός προστάτης του εγκεφάλου μας.
Έρευνες μάλιστα στην κλινική Mayo της Φλόριντα αναφέρουν, πως η άπνοια ύπνου μπορεί χωρίς να το γνωρίζουμε, να βλάψει σταδιακά τον ιππόκαμπο και να τον κάνει μικρότερο. (11)
Ο ιππόκαμπος είναι ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου μας που αφορά τη μάθηση και τη μνήμη. (12)
Επιπλέον, η υπνική άπνοια προκαλεί έλλειψη οξυγόνου, που μπορεί να βλάψει σταδιακά τον εγκέφαλο. (13)
Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι όταν σταματήσει η άπνοια ύπνου, μπορεί ο ιππόκαμπος να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Χρειαζόμαστε όμως οπωσδήποτε 7-8 ώρες με καλό ύπνο τη νύχτα, για την επαναφορά της υγείας του εγκεφάλου μας.
#5 Συχνές εναλλαγές της διάθεσης
Μια επιπλέον σημαντική και κρίσιμη λειτουργία που έχει ο εγκέφαλος μας, είναι να ρυθμίζει τη διάθεσή μας.
Για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν παρατηρήσουμε πως έχουμε ξαφνικές αλλαγές στον τρόπο που ενεργούμε και αισθανόμαστε.
Τα άτομα μάλιστα που θα παρουσιάσουν μελλοντικά Αλτσχάιμερ, εμφανίζουν αρχικά κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, εμφανίζουν συχνές ή απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, τη διάθεση και την προσωπικότητα τους. (14)
Για παράδειγμα, κάποιο άτομο μπορεί παλαιότερα να ήταν ήρεμο, πράο και πολύ αγαπητό. Τώρα όμως μπορεί να συμπεριφέρεται με θυμό, επιθετικά και περίεργα. (15)
Σημειώστε πως δεν θα πρέπει ποτέ να μιλήσετε απότομα ή με θυμό σε αυτό το άτομο.
Ίσως είναι καλύτερα να το αφήσετε μέχρι να συνέλθει μόνο του. Ή να ενημερώσετε αμέσως κάποιο συγγενή του, φίλο ή γείτονα για να βοηθήσει να το ηρεμήσετε.
Επιπλέον, θα πρέπει να του μιλάτε ήρεμα και με καθησυχαστική φωνή.
Οι ανεξήγητες και συχνές αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά λοιπόν, μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι και σύμπτωμα. Δείχνει μάλιστα, ότι θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
Τι άλλο να κάνετε όταν παρατηρήσετε τα 5 σημάδια που δείχνουν εγκεφαλική γήρανση
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε ή να διορθώσετε ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα; Ειδικά, όταν τα σημάδια δείχνουν πως ο εγκέφαλος άρχισε να γερνάει πρόωρα;
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ στον Καναδά, για κάθε σκάλα που ανεβαίνουμε καθημερινά στη δουλειά ή το σπίτι για 150 λεπτά συνολικά την εβδομάδα, η ηλικία του εγκεφάλου μας πέφτει κατά 0,58 χρόνια. (16)
Ακόμα καλύτερη είναι η ανοδική πεζοπορία, όχι απαραίτητα σε βουνό αλλά ακόμη και σε δρόμο με κλίση.
Επίσης, η άσκηση που μας ευχαριστεί περισσότερο, κάνει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο μας να απελευθερώνουν ντοπαμίνη, δηλαδή την ορμόνη της ευτυχίας.
Διεξήχθη μάλιστα μια άλλη συναρπαστική νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Joel Salinas της Ιατρικής Σχολής Grossman της Νέας Υόρκης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κοινωνικές σχέσεις με καλούς ακροατές που μπορούμε να εμπιστευτούμε, σημαίνει ότι εξωτερικεύουμε και διώχνουμε εύκολα τα προβλήματα και το άγχος μας. (17)
Αυτή η κίνηση μας είναι σημαντική, επειδή επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.
Μιλήστε με τα οικεία σας πρόσωπα και περπατήστε
Όταν λοιπόν αισθάνεστε αγχωμένοι, τηλεφωνήστε στη μαμά ή το μπαμπά σας ή μιλήστε με τον αδελφό ή την αδερφή σας.
Εναλλακτικά, στείλτε μήνυμα στην καλύτερη φίλη ή φίλο σας και πείτε τους όσα αισθάνεστε. Οι κοντινοί μας άνθρωποι είναι πάντα διαθέσιμοι να μας ακούσουν, όποτε το χρειαζόμαστε.
Αν είστε ήδη στη μέση ηλικία ή σε ακόμη μεγαλύτερη, μπορείτε να βελτιώσετε την απώλεια μνήμης και να αυξήσετε τη γνωστική σας βαθμολογία, περπατώντας με γρήγορο βήμα 3-5 φορές την εβδομάδα.
- Αντιμετωπίστε Έγκαιρα Το Αλτσχάιμερ Πίνοντας Τσάι Του Βουνού
- Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Πίνετε Τσάι Του Βουνού
- Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Με 30′ Καθημερινό Περπάτημα (+ Πρόγραμμα)
- Η Έλλειψη Βιταμίνης Που Ξεγελά Για Αλτσχάιμερ & Άνοια
Ξεκινήστε να περπατάτε αργά και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα σας κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Το περπάτημα θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους και σε φυσική ώθηση του εγκεφάλου και της μνήμης. (18)
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε καθημερινά τσάι του βουνού, δηλαδή σιδερίτη. Ο σιδερίτης της Ελλάδας μάλιστα, είναι από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως. (19)
Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχουμε για την καλή λειτουργία του εντέρου, επειδή συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου. (20)
Είναι επίσης ιδανικό να παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τις τροφές ή από συμπληρώματα. Οι βιταμίνες αυτές είναι απόλυτα σημαντικές για τον εγκέφαλο, τη μάθηση και τη μνήμη. (21)
Τελευταίες σημειώσεις για τα σημάδια που δείχνουν γήρανση του εγκεφάλου
Τέλος, μια θετική στάση ζωής όσο δύσκολο και αν είναι στις μέρες μας, είναι σημαντική για την προστασία της γνωστικής γήρανσης.
Η θετική στάση θα μας βοηθήσει επίσης να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα και να «δουλέψουμε» τον εγκέφαλο μας.
Βλέποντας τη φωτεινή πλευρά της ζωής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είμαστε χαρούμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία που έχουμε!
Ο εγκέφαλος μας είναι το αρχηγείο του σώματος!
Όταν δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και ειδικά όσο μεγαλώνουμε, θα πρέπει να φροντίσουμε να διορθώσουμε άμεσα αυτή την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφύγουμε επιπλέον μελλοντικά προβλήματα μνήμης και μάθησης.
Γνωρίζατε για τα 5 σημάδια που δείχνουν πως ο εγκέφαλος γέρασε πρόωρα;
Εσείς γνωρίζατε για τα 5 αυτά σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μας μπορεί να γέρασε πρόωρα; Ξέρετε τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να προλάβετε ή να διορθώσετε μια τέτοια κατάσταση;
Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.